به گزارش 598 به نقل از خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی، رییس جمهور منتخب برای دیدار با مراجع تقلید و علما به قم سفر کرد.
طرح این موضوع در حالی است که در ماه های گذشته موضوع تعطیلات سال چندین بار در صحن علنی مجلس مطرح شده است و واکنش های متعددی را تا کنون ه همراه داشته است، که در ادامه به آن می پردازیم.
تعطیلات سال 91 و 92 و واکنش نمایندگان مجلس
بررسی تعطیلات رسمی سال 91 به صورتی بود که نشان میداد که اگرچه بر اساس تقویم تنها 21 روز تعطیل رسمی وجود داشت اما تعطیلات اداری به حدود 130 روز میرسید.
از اول فروردین سال جاری تا بیست و نهم اسفند ماه تنها 21 روز تعطیل رسمی وجود دارد اما محاسبه روزهای جمعه و تعطیلات اداری روزهای پنجشنبه و آنچه در روال معمول روزهای بین دو تعطیلی نامبرده میشود نشان میدهد که میزان تعطیلات اداری سال جاری به نسبت کل روزهای سال بیش از یک سوم روزها را تشکیل میدهد.
همچنین بررسی تقویم سال 92 نشان میدهد که کشور 22 روز (بدون احتساب روزهای جمعه) تعطیل است. از طرف دیگر 52 روز جمعه در 365 روز سال وجود دارد که در مجموع با احتساب روزهای جمعه میتوان گفت سال آینده از 365 روز سال ، 77 روز تعطیل است.
با بررسی تعطیلات سال گذشته به این موضوع می رسیم که تعداد تعطیلات در سال 92 نسبت سال 91 افزایش و یا کاهش خاصی نداشته است.
طرح نمایندگان برای حذف تعطیلی تاسوعای حسینی و شهادت امام رضا (ع)
در پی موضوعات مطرح شده در رابطه با میزان بالای روزهای تعطیل در کشور، نمایندگان مجلس دست به اقدام عجیبی زدند به طوریکه رئیس کمیسیون قضایی مجلس از طرحی خبر داد که در آن به حذف تعطیلی تاسوعای حسینی و شهادت امام رضا(ع) از تعطیلات رسمی کشور اشاره شد.
الهیار ملک شاهی عنوان کرده بود: طرحی با امضای نمایندگان تهیه شده که بر اساس آن بخشی از تعطیلات رسمی کشور حذف شود که در آن تاسوعای حسینی، 29 اسفند و حتی شهادت امام رضا(ع) مطرح شده است.
اما این موضوع با واکنش علما و روحانیون مواجه شد، و از دستور کار نمایندگان خارج شد.
تعطیلات تابستانی نمایندگان مجلس
بر همین اساس، در تیرماه سال گذشته نمایندگان مجلس به 30 روز تعطیلات تابستانی رای دادند.
"تعطیلات تابستانی نمایندگان مجلس" یکی از موضوعات جنجال برانگیز نمایندگان مجلس بود، که در نهایت خانه ملت، وکلای خود را از بهره مندی تعطیلات یک ماهه تابستانی محروم نکرد.
طرح حذف تعطیلات تابستانی
ماجرای از آنجا آغاز شد یک فوریت طرح اصلاح ماده(84) آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی که با امضای 25 نماینده تقدیم مجلس شده بود، مورد بررسی قرار گرفت.
این طرح بر این نکته صراحت داشت که تعطیلات یک ماهه تابستان نمایندگان حذف شده و این مدت جهت سرکشی نمایندگان به حوزههای انتخابیه و رسیدگی به وظایف نمایندگی اختصاص یابد.
بر اساس ماده 84 آییننامه داخلی مجلس که تصویب آن به قبل از انقلاب بر میگردد "تعطیلات تابستانی مجلس در هر سال سی روز است که زمان آن با تشخیص مجلس تعیین میشود. هیأت رئیسه میتواند در تنظیمبرنامه جلسات علنی و کمیسیونها بهگونهای عمل کند که نمایندگان در هر ماه یک هفته کاری هم برای رسیدگی به وظایف نمایندگی فرصت داشته باشد."
مواضع موافقان و مخالفات حذف تعطیلات تابستانی مجلس
- نمایندگان مثل تمام کارکنان نظام تنها یک ماه مرخصی باید داشته باشند
یکی از نمایندگان مجلس به عنوان طراح این طرح یک فوریتی به توضیح لزوم آن پرداخت و گفت: ماده 84 آییننامه داخلی مجلس دو بخش دارد که در بخش اول این ماده به نمایندگان اجازه داده میشود تا هر سال و در فصل تابستان یک ماه به تعطیلات بروند و صراحتاً این جمله قید شده است که مجلس یک ماه برای تعطیلات تابستانی تعطیل میشود.
رسایی با بیان اینکه در ادامه این ماده نیز بحث سرکشی و پیگیری وظایف نمایندگی آمده است، افزود: در این طرح یک فوریتی درخواست کردهایم که این تعطیلات تابستانی از آییننامه حذف شود و این فرصت یک ماهه در بحث سرکشی و رسیدگی به حوزههای انتخابیه سرشکن شود.
به گفته نماینده مردم تهران در مجلس این ماده آییننامه را نمایندگان مجلس نهم تصویب نکردهاند و این ماده و این تعطیلی تابستانه از قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بوده است و همچنان استمرار پیدا کرده و در قوانین پس از انقلاب نیز آمده است. همچنین ماده 85 آییننامه میگوید که نمایندگان مجلس مثل تمام کارکنان نظام جمهوری اسلامی یک ماه مرخصی نیز دارند.
- این موضوع طرح تبلیغاتی برای تعداد اندکی از نمایندگان است
نماینده مردم ارومیه به عنوان مخالف این طرح به بیان نظرات خود پرداخت. قاضی پور در دفاع خود با بیان اینکه ما به مرخصی نمیرویم و در مدت تعطیلات نیز به نقاط روستایی حوزه انتخابیه خود سرکشی میکنیم، تصریح کرد: ما در تهران خیلی راحت هستیم، در مجلس راحتیم، سر موقع غذا میخوریم و سر موقع کار میکنیم، بنابراین شما برادران عزیز در کمیسیون حضور داشته باشید، در صحن علنی حضور فعال داشته باشید، تأخیر نداشته باشید، همین کفایت میکند.
این نماینده مجلس ادامه داد: رفتن نمایندگان مجلس به مرخصی اسمش مرخصی است، در واقع مأموریت است؛ نمایندگانی که زحمت میکشند خودشان میدانند که مرخصی اصلاً معنایی ندارد چرا که ما نمایندگان شهرستانی باید در شهرستان خود حضور داشته باشیم و اگر یک روز موبایل ما خاموش باشد باید به صدها نفر پاسخگو باشیم.
وی در پایان با تاکید بر اینکه این طرح یک طرح تبلیغاتی برای تعداد اندکی از نمایندگان است و بنابراین نباید به چنین طرحی رأی مثبت داد، گفت: اجازه دهید تا نمایندگان به حوزههای انتخابیه خود سرکشی کنند و با مردم، کشاورزان، روستاییان و مسئولان شهری خود دیدار داشته باشند و کارهای نمایندگی خود را انجام دهند.
در جریان بررسی این طرح رئیس مجلس به عنوان موافق سخنرانی کرد.
موضع رئیس مجلس در خصوص حذف تعطیلات تابستانی
علی لاریجانی با بیان اینکه نمایندگان مجلس باید به متن این طرح توجه داشته باشند چرا که نگرانی مخالفین این طرح این است که در این یک ماه که اسمش تعطیلات تابستانی است، نمایندگان به حوزههای انتخابیه خود میروند و وظایف نمایندگی خود را دنبال میکنند، گفت: نمایندگان در این یک ماه تعطیلات در واقع به مناطق خود می روند و به رتق و فتق امور مردم آن شهرستانها رسیدگی میکنند که در چهار سال گذشته نیز من این وضعیت را مشاهده کردم، یعنی در شرایط سختی که نمایندگان در طول هفته در صحن مجلس هستند چهارشنبه بعد از ظهر به حوزههای انتخابیه خود میروند و به آن مناطق سرکشی میکنند.
رئیس مجلس خاطرنشان کرد: در این ایام که اسمش تعطیلات تابستانه است اغلب نمایندگان کار سرکشی به حوزه انتخابیه را انجام میدهند بنابراین وقتی که نمایندگان چنین اقدامی انجام میدهند پس چرا عنوان تعطیلات تابستانی را یدک بکشند، وقتی نمایندگان برای سرکشی به مناطق خود میروند پس میتوان این یک ماه را هم جزو مواردی گذاشت که نمایندگان به حوزه انتخابیه میروند.
لاریجانی با اشاره به متن این طرح گفت: این طرح نمیگوید که این یک ماه از بین برود بلکه تصریح دارد که این زمان جزو زمانهایی باشد که نمایندگان برای سرکشی به حوزههای انتخابیه میروند لاکن این مدت را به عنوان تعطیلات تابستانی نمیگذارند چرا که در طرح آمده است چهارماه برای سرکشی به حوزههای انتخابیه باشد، بنابراین به جای تعطیلات تابستانی زمان توجه به حوزههای انتخابیه را افزایش دادندو این یک حسن و دغدغه بسیاری از نمایندگان است.
وی با بیان اینکه عنوان تعطیلات تابستانی حذف میشود و به نمایندگان اجازه داده میشود تا مدت زمان سرکشی به حوزه انتخابیه و رسیدگی به امورات مردم بیشتر شود، گفت: بنابراین پیشنهاد من این است که به این طرح رأی دهید که چرا که روح این طرح مثبت است و دغدغه نمایندگان برای سرکشی به حوزههای انتخابیه را برطرف میکند.
نمایندگان مجلس با حذف تعطیلاتشان مخالفت کردند
بالاخره پس از بیان نظرات تعدادی دیگر از نمایندگان، یک فوریت طرح حذف تعطیلات تابستانی نمایندگان با 84 رای موافق، 139 رای مخالف و 11 رای ممتنع به تصویب نمایندگان نرسید.
و امروز 5 تیرماه 92 نمایندگان به تعطیلات تابستانی رفتند...
در پایان جلسه علنی امروز مجلس محمدرضا باهنر نایب رئیس دوم مجلس که در غیاب علی لاریجانی و حجتالاسلام ابوترابی فرد ریاست صحن علنی را برعهده داشت، اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی دو هفته آینده جلسه علنی نخواهد داشت، چرا که این دو هفته بخشی از تعطیلات تابستانی نمایندگان مجلس است. اگرچه اطلاع داریم که بخشی از نمایندگان به قدری در حوزه انتخابیه درگیر هستند که نمیرسند به تعطیلات بروند.
وی خطاب به نمایندگان گفت: از نمایندگان میخواهم که اگر رسیدند به تعطیلات هم بروند و نگذارید که خانوادهها سختی بکشند.
نایب رئیس مجلس همچنین اعلام کرد: جلسه علنی مجلس روز یکشنبه 23 تیرماه با دستور کار جاری مجلس برگزار میشود.
با توجه به آغاز تعطیلات تابستانی نمایندگان مجلس مروری بر روزهای کاری و همچنین تعطیلات نمایندگان در سال 92 می کنیم.
30 روز مرخصی + 30 روز تعطیلات تابستانی = 60 روز تعطیلی
22 روز تعطیلات سال 92 (بدون احتساب روزهای جمعه) + 52 روز جمعه در 365 روز سال = 74 روز تعطیلی
با این حساب نمایندگان در طول 365 روز سال دارای 134 روز غیرکاری هستند و 231 روز خود را به کار مجلس اختصاص می دهند.
وی در ادامه ضمن تشکر از عملکرد دولت نهم و دهم در طول 8 سال خدمت خود به مردم گفت: باید پذیرفت که به رغم تمام نقصها دولت محمود احمدینژاد زحمات بسیاری کشیده است پس باید از وی و تمام کابینهاش تشکر کرد.
فرزند آیتالله هاشمی افزود: باید فرهنگ رفاقت و دوستی در بین تمام مسئولان جا بیفتد و آنان باید در تمام رقابتها و انتقادها بازهم با یکدیگر رفیق باشند و با کمک یکدیگر و به دور از هرگونه مشکل و اختلافی در حل مشکلات فعلی کشور و مردم تلاش کنند.
یاسر هاشمی درباره پاسخگو بودن رئیسجمهور و دیگر مسئولان اظهار داشت: رئیس جمهور منتخب باید به توقعاتی که به حق در مردم ایجاد کرده است پاسخگو باشد و آنان را فراموش نکند و باید مراکزی ایجاد کند تا مردم بتوانند در کمال آزادی سئوالات خود را از وی بپرسند و پاسخ خود را به طور واضح و آشکار دریافت کنند.
وی در پایان از تمام مسئولان خواست که امید را در کشور و به ویژه در مردم و در بین جوانان گسترش دهند چرا که هیچ کشور و مردمی نمیتوانند بدون امید به حیات خویش ادامه دهد.
به گزارش سرویس بین الملل انتخاب، منصور که اهل کرمان و به مسافرکشی در تهران می پردازد می گوید: چهارسال گذشته سال های بسیار سختی بود. من سیاستمدار نیستم اما می دانم که آنها باید به خاطر وضعیت اقتصادی بایکدیگر متحد شوند و راه حلی پیدا کنند.
به گفته ی منابع سیاسی در تهران، کابینه جدید شامل تعدادی تکنوکرات خواهد بود اما وزارتخانه های اصلی در دست سیاستمداران خواهد بود.
بالاترین مقام پس از رئیس جمهور معاون اولی است و تقریبا مسلم است که محمد رضا عارف گزینه ی مطلوب خواهد بود.
به گفته ی منابع ما، روحانی معتقد است که عارف نقشی حیاتی در هموار ساختن پیروزی او ایفا کرده و او را به عنوان یک سیاستمدار کهنه کار و با تجربه تحسین می کند، بنابراین پیشنهاد معاون اولی را به او خواهد داد.
انتظار می رود که علی اکبر ولایتی دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده اصلی ایران شود.
منابع می گویند، وزات خارجه در دست اصلاح طلبان خواهد بود اما امکان ابقای علی اکبر صالحی وجود دارد.
محسن رضایی و علی شمخانی دو گزینه ی تصدی وزارت دفاع هستند. شمخانی وزیر دفاع دولت خاتمی بوده است.
المانیتور در ادامه به نقل از منابع خود نوشت: محمد باقر نوبخت وزیر اقتصاد خواهد بود.
نوبخت متولد رشت و کارشناس مسائل اقتصادی است. او فارغ التحصیل دانشگاه وست اسکاتلند است.
او در طول انتخابات، سخنگوی ستاد روحانی و عضو اتاق فکر او بود.
محسن رضایی نامزد انتخابات ریاستجمهوری یازدهم در یادداشتی با عنوان «به داد مردم برسید!» سه نقد اساسی به مدیریت کشور وارد کرده است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس محسن رضایی نامزد انتخابات ریاستجمهوری یازدهم در یادداشتی با عنوان «به داد مردم برسید!» سه نقد اساسی به مدیریت کشور وارد کرده است که در ادامه میآید:
مردم به داد دولتمردان رسیدند. هم حماسه آفریدند وهم آنها را کنار هم نشاندند. آنهایی که از اتو بوس پیاده شده بودند را سوار اتوبوس کردند تا با هم زندگی کنند. هرچند که سیاستمدران ایران زندکی سیاسی را یاد نگرفتهاند، ولی امیدوارم که دولت جدید پایانبخش منازعات و کشمکشها باشد و همکاری ها در این دولت بیشتر باشد.
به هر حال، مردم ایران کار خود را کردند؛ سیاستمداران را نجات دادند. حال، نوبتی هم باشد توپ در میدان دولتمردان است. بیایید به قولهایتان عمل کنید، به داد مردم برسید؛ بیکاری و گرانی را حل کنید؛ تحریمها را بردارید و نشاط و آرامش را به زندگی مردم برگردانید. نگویید این دولت نمیتواند معجزه کند. همه دست به دست هم بدهیم و خودمان را تنها نبینیم؛ حتما معجزه میشود. چطور در چین با جمعیت بالای یک میلیارد در اقتصادشان معجزه شده، ولی ما با جمعیت هفتاد میلیونی نمیتوانیم؟
چه باید کرد؟
مشکل اقتصاد و زندگی مردم کجاست؟ جواب آن روشن است. از ندانمکاری است؛ از تصمیمگیریهای غلط است که میلیاردها ثروت ملی را به باد می دهد. از تصمیم نگرفتنهای به موقع است که فرصتهای طلایی را از دست داده است؛ در یک کلام از مدیریت و حکمرانی اقتصادى کشور است. اما کجای مدیریت کشور غلط است ؟
در کشور ما، صدها سد و اتوبان و فرودگاه و برج و شهرک مسکونی بدست خود ایرانیها ساخته میشود و یادمان نرفته که سی سال قبل سدها را ایتالیاییها و شهرکهای مسکونی را فرانسویها و فرودگاهها را انگلیسیها و آمریکاییها و خودروسازیها را انگلیسیها و تسلیحات نظامی را آلمانها و آمریکاییها میساختند، ولی امروز به جز خوروسازی که موفقیت بالایی نداشتهایم؛ تمامی پروژههای فوق را خود ما ایرانیان می سازیم. با این حساب چرا مشکل داریم؟ چرا بیکاری و گرانی و فقر در کشور است؟ همه نوع مدیر هم در دولت آمده و رفته است؛ از روحانی گرفته تا دکتر و مهندس رییسجمهور شده است ولی تحول مهمی صورت نگرفته است.
یکی از همین مدیران که در شهرداری تهران و استانداری اردبیل مورد تشویق روسای خود قرار گرفته بود، هشت سال رییس کشور بود و بیشترین کارهای زیر بنایی در همین دولت صورت گرفت اما چرا اتفاق مهمی در اقتصاد ملی با هفتصد میلیارد دلار درآمد بوجود نیامد؟ در دولتهای قبلی هم که انبوهی از کارهای زیربنایی صورت گرفت ولی رشد اقتصادی از مرز چهار درصد بالاتر نرفت؛ در حالی که باید به هشت درصد میرسید و در هر سه دولت بیکاری و گرانی دو رقمی وجود داشته است. چرا سد و اتوبان را میتوانیم بسازیم ولی اقتصاد را نتوانستند درست کنند؟
مدیریت اقتصادی را به اهلش بسپارید
آرى آن چه که ما به دست آوردیم دانش و تجربه مدیریت پروژهای و مهندسی است ولی مدیریت کشور چند سطح و پله بالاتر هم دارد که مدیران ایران از آن بهره ندارند و اقتصاد ایران هنوز به آن دست نیافته است. در سطور بعدی آن پلهها را توضیح دادهایم . سه راه بیشتر در مقابل خود نداریم. یا باید مثل دبی و قفقاز و کره و سنگاپور از خارج مستشار وارد کنیم، مثل ورزش که مربی خارجی میآوریم که البته برای جمهوری اسلامی یک شکست است یا هر سال انبوهی از پروژههای عمرانی را افتتاح و فریاد پیشرفت را به خورد ملت بدهیم. یا دست از تعصبات جناحی و غرورهای شخصی برداریم واز قابلیتهای داخلی درهر جناحی که هستند بهرهبرداری کنیم و مدیریت اقتصادی را به اهلش بدهیم.
بدون شک در داخل کشور مدیران با قابلیتهای بزرگی وجود دارد که مشکلات کشور را حل نمایند.
پیشنهاد ما به دولت جدید این است که یک تیم اقتصادی توانمند بدون ملاحظات سیاسی و با ویژگیهای جدیدی که در همین یادداشت به آن اشاره میکنیم را انتخاب و اقتصاد کشور را به آنها بسپرد.
این تیم باید مورد قبول رهبری و نخبگان کشور هم باشد تا شجاعانه دست به جراحیهای بزرگ بزند.
پلههای مدیریتی که در اقتصاد ایران راه نیافته به شرح زیر است:
الف - مدیریت عملیاتی
در اقتصاد ایران مدیریت عملیاتی وجود ندارد. مدیریت عملیاتی کارش این است که پروژههای مختلف در یک شهر و یا صنعت و یا بازار را با هم هماهنگ کند و تاثیر آنها را روی زندگی مردم وتولید و اشتغال و رفاه آنها را بررسی کند. بسیاری از فعالیتهای عمرانی که در کشور صورت میگیرد تاثیر چندانی روی زندگی مردم ندارد و میلیاردها ثروت صرف آنها میشود ولی گرانیها را ادامه میدهد واشتغال پایدار هم به وجود نمیآورد.
ب - دومین پله مدیریتی که در کشور ما طی نشده مدیریت راهبردی است
این نوع مدیریت در یک صنعت و یا بازار و یا یک کشور کارش گرفتن سهم بازار برای کالاها و خدمات ایران است. کارش رقابتی کردن کالاها و محصولات ایرانی است. کارش هدایت محیط کسب وکار است. مهمترین ویژگی این مدیریت تشخیص درست و به موقع است. مثالهای زیر حاکی از تشخیص نادرست مدیران کشور است:
الف- بیثباتی در بازار ارز باید یک سال قبل از آن تشخیص داده میشد ولی تا هفت ماه بعد از وقوع آن فکر می شد که ارز به وضعیت قبلی خود بر میگردد.
ب - تحریمهای اقتصادی در یک زمانی چیزی جز یک بلوف سیاسی و چانهزنی نبود ولی جدی گرفته شد و زمانی تحریمها جدی شده بود ولی آن را یک کاغذ پارهای بیش در نظر نگرفتند.
ج - طوفان کالاهای چینی طی پنج سال اخیر بسیاری از کارخانجات کشور را به تعطیلی کشاند در حالی که تاکنون جدی گرفته نشد و در جهت کمک به آنها و به ضرر تولید ملی اقداماتی صورت گرفته است.
ج – سومین پله مدیریتی درکشور پله مدیریت پیشگامانه است
توضیح آن را به فرصت دیگر میسپارم. همین قدر عرض میکنم این نوع مدیریت اقتصاد ایران را از زمان جلوتر می برد و الگوساز می شود. اقتصاد ایران فاقد این توانایی مدیریتی بوده است.
قریب پانزده سال است که میگوییم به داد اقتصاد ایران برسید. به داد مردم برسید،ولی ظاهرا کسی متوجه نمی شود.
امیدوارم دولت آینده چنین کاری را انجام دهد. بیاییم در اقتصاد درود به مخالف خود را عمل کنیم.
در سیاست که نکردیم برای رضای خدا و مردم دراقتصاد بکنیم برای نجات این همه جوان بیکار و پدران شرمنده فرزندان خود، همه نخبگان اقتصادی ولو مخالف خود را دور هم جمع کنیم و از آنها بخواهیم اقتصاد را حل کنند.
اقتصاد امروز و زندگی مردم کلام مشترک همه جناح های سیاسی و همه ایرانیان داخل و خارج و حتی مخالف نظام باید باشد.